E22 genom Lund är tungt belastad av trafik och det kan bli långa köer vid olyckor. Nu ska motorvägen byggas ut för 230 miljoner. Foto: Johan Nilsson/TT

E22 får sex filer genom Lund

Publicerad

E22 får sex filer och en helt ny avfart på sträckan genom Lund. Det har regeringen beslutat. Därmed så går regeringen på Trafikverkets linje och emot de grannar som överklagat.

Motorvägen E22 är just nu fyrfilig genom Lund. Trafikverket vill bygga om till sex filer mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund norra. Dessutom vill man bygga en nya av- och påfart vid Ideon. Det vill inte ett antal grannar till E22 och inte heller Naturskyddsföreningen som samtliga överklagat vägplanen.

Men nu har alltså regeringen fattat sitt beslut och man går på Trafikverkets linje, ombyggnaden ska ske. Det skriver Sydsvenskan.

”Strider mot klimatmål”

Naturskyddsföreningen skrev i sin överklagan att ombyggnaden strider mot klimatmålen som säger att trafikens utsläpp ska minska med 70 procent till 2030. Regeringen menar dock att det är den samlade utvecklingen so ska leda dit och att varje enskild åtgärd behöver inte bidra till att uppfylla målen.

Kostnaden för ombyggnaden är beräknad till runt 230 miljoner kronor och byggstarten är planerad till årsskiftet 2021-2022.

Stor satsning

Det är inte bara genom Lund som E22 byggs om. Och det finns flera skäl, hör projektledare Michael Sjöland berätta om varför satsningen görs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.