Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S), statsminister Stefan Löfven och Roko Kursar, vise ordförande i kommunstyrelsen (L). Foto: Anton Hansson

Malmö värd för internationellt möte om Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven var i Malmö på fredagen och meddelade då att en internationell konferens om Förintelsens hågkomst kommer att hållas i staden år 2020. Det kommer då vara sjuttiofem år sedan förintelselägret Auschwitz befriades.

Kommunledningen välkomnade statsministerns besked om att konferensen kommer att hållas i Malmö. De har tidigare visat intresse för att arrangera konferenser.

– Jag välkomnar att statsministern och regeringen har valt Malmö som värdstad för denna viktiga internationella konferens. Jag är övertygad om att stadens goda samarbete med Judiska församlingen har spelat in i regeringens bedömning. Jag vet att vi från alla parter ser det här som ett viktigt tillfälle för oss att bidra till ökad förståelse och respekt för varandra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Konferensen kommer även att handla om antisemitism i dagens samhälle och hur den bekämpas. En liknande konferens hölls i Stockholm år 2000.

Markerar mot antisemitismen

Under statsministerns besök i Malmö på fredagen träffade han det lokala partiet för att prata om antisemitism. Detta med anledning av att SSU anklagats för just det efter att ha sjungit en ramsa vid ett första maj-tåg i Malmö.

– Jag säger som jag sagt offentligt, att det finns inget utrymme i vårt parti för antisemitism över huvud taget. Om det är så att man inte vet vilka ord man ska använda och inte använda, får man se till att lära sig det, sa Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.