– När biblioteket är stängt för övriga så har vi ett större utrymme att röra oss på och det kommer inte in gäng och stökar eller bara är här, säger bibliotekschefen Pernilla Tomasson. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Efter droger och bråk: Bibliotek vill porta vuxna vissa tider

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas, när droghantering skedde inne på biblioteket, har Gamlegårdens bibliotek i Kristianstad haft tillfälliga öppettider med stängt på eftermiddagarna. Nu vill biblioteket permanent ha stängt för allmänheten en del eftermiddagar – då de istället ska satsa på ”Barnens bibliotek”.

Två eftermiddagar i veckan vill bibliotekschefen Pernilla Tomasson att Gamlegårdens bibliotek endast ska vara öppet för barn. Detta efter önskemål från barn som deltagit i aktiviteter på biblioteket, enligt henne.

– Vi känner att barn och ungdomar är en målgrupp att jobba med. Vi kommer att ha olika aktiviteter – bild och form, drama, skapande – och när biblioteket är stängt för övriga så har vi ett större utrymme att röra oss på och det kommer inte in gäng och stökar eller bara är här.

Pernilla Tomasson säger också att man genom att sätta större fokus på barn vill bidra till att de får en mer meningsfull fritid.

– Att de ska hitta sitt utbud för att sedan kunna engagera sig i en förening eller gå vidare med ett intresse. Jag vill att vi får barn och unga som ser en möjlighet till en god framtid.

Zeinab och Kalle Shehadeh brukar besöka Gamlegårdens bibliotek och spela spel. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Pernilla Tomasson fortsätter:

– Det sker en stor samverkan med många andra aktörer i området också – för att vi ska kunna jobba med helheten i området, problematiken som finns men också möjligheter. Här finns många goda krafter här och det är dem vi vill verka för att stärka.

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag om att permanent justera öppettiderna från och med i höst tas upp på kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 11 mars.

I videoklippet får du höra vad Pernilla Tomasson tänker om att förslaget skulle innebära kortare öppettider till biblioteket för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.