Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svante Greby, Saga Ekberg och Bella Nordén säger alla att de blivit rastlösa och har saknat det sociala under distansvåren. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Efter ett halvår hemma – gymnasieelever längtar tillbaka till skolan

Publicerad

Nästa vecka är det skolstart för de allra flesta och gymnasieeleverna är välkomna tillbaka efter en lång tids frånvaro – från mars har all undervisning bedrivits hemifrån. – I början var det rätt skönt men efter två veckor tappade jag det så det ska bli skönt att komma tillbaka, säger Ella Sandberg som är gymnasieelev från Helsingborg.

Det var nästan ett halvår sedan de flesta gymnasieelever stängde skåpen för terminen och gick på distansundervisning, men från och med nästa vecka ska de allra flesta tillbaka till skola och rutiner.

– Första veckan var det ganska roligt. Man kunde vakna fem minuter innan man började skolan och plocka fram datorn. Men det känns skönt att gå tillbaka till det vanliga och träffa kompisar, säger Svante Greby som går på Borgarskolan i Malmö. 

Förberedda på distansundervisning

Bella Nordén och Saga Sandberg går på Procivitas i Lund och börjar nästa vecka med ett uppstartsmöte online på måndag. På tisdagen ska de sedan till skolan men mer information än så har de inte fått. Förmodligen kommer dock viss undervisning bedrivas på distans.

– Vi kommer ju vara mycket mer förberedda nu än när vi började plugga hemifrån. Jag hade inte haft något emot det så länge man inte är hemma hela tiden, säger Saga Ekberg.

Men alla känner inte att distans har fungerat så bra. Ella Sandberg som ska börja trean längtar tillbaka.

– Jag har inte gjort så mycket på ett bra tag nu. Distans har inte fungerat jättebra, det har varit svårt att koncentrera och lära sig saker hemma. Det hade dock varit skönt med distans nu och vara i solen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer