Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppgifter till SVT: Hämndmotiv efter ouppklarat mord kan ligga bakom sprängningar Foto: J Dernelius / M Nilsson

Uppgifter till SVT: Hämnd efter ouppklarat mord kan ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

Malmö skakas av tre sprängningar på knappt 40 minuter. Enligt uppgift till SVT misstänks motivet vara hämnd för ett ouppklarat mord.
– Vissa av de här konflikterna kommer fortsätta länge eftersom blod är tjockare än vatten och man vill hämnas sina syskon och närstående, säger en källa.

De tre explosionerna skedde mellan cirka 02.40 och 03.18. Den första i en port på Docentgatan, sedan inne i ett bostadshus på Nydalavägen och sedan vid en butikslokal på Sörbäcksgatan.

Sprängningarna ska enligt uppgift till SVT vara riktade mot närstående till personer som tidigare varit polisiärt misstänkta för ett uppmärksammat mord i december 2019 mot en person som polisen kopplar till Malmös kriminella miljöer.

Anledningen till mordet misstänks vara en maktkamp om den lokala cannabis – och kokainmarknaden. Förra året släpptes en närstående till offret efter att ha avtjänat en längre tids fängelsestraff.

Polisen: ”Inget vi kan kommentera”

Det finns i nuläget ingen som är delgiven misstanke men teorin är att det är hämndrelaterat, enligt uppgift till SVT.

– Det är inget vi kan kommentera. Just nu pågår förundersökningen som kartlägger vad vi har för information om vad som hänt i natt, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef Malmö.

Malmö har annars haft en kraftig minskning av exempelvis gängrelaterade skjutningar.  Att nattens explosioner skulle kunna innebära en ny upptrappning förnekar Stefan Sintues.

– Det är klart det är allvarigt med tre detonationer som kommer tätt inpå varandra i ett bostadsområde men det här är sådant som vi tyvärr haft med i våra beräkningar, det är ett tufft läge vi har i Malmö även om vi sett en förbättring senaste åren.

Tongivande kriminella frihetsberövade sedan tidigare

För tillfället är ett stort antal av Malmös tongivande kriminella frihetsberövade i Sverige eller utomlands, misstänkta för allt från grovt narkotikabrott, mordförsök och anstiftan till mord. I många av fallen ingår bevisning från den krypterade tjänsten Encrochat.
Flera av de misstänkta kopplas till en torpedliga där flera personer är häktade i Spanien i väntan på ett eventuellt åtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer