– De blir arga när vi förklarar att de inte kan ta någonting annat som andra har lämnat för återvinning, säger Olof Tapper. Foto: Gunilla Fritze

Efter hot mot personalen – nu krävs körkort för att slänga sopor i Skåne

Publicerad

Personalen på återvinningscentralerna har tröttnat på hot och trakasserier. Nu inför SYSAV kontroller på sina 15 återvinningscentraler i Skåne.

Privatpersoner måste från och med den 4 december visa körkort för att komma in på SYSAV:s återvinningscentraler. Företag och föreningar måste visa ett kundkort för att bommen ska gå upp.

– Vi gör detta för att personalen ska känna sig trygg, säger Olof Lind, projektledare hos SYSAV.

Det förekommer att de som slänger sopor blir aggressiva och hotfulla när de blir tillrättavisade av personalen på återvinningscentralerna.

– Det är som tur är mest verbala hot men jag har kollegor som har blivit puttade och en kvinna har fått en sten kastad mot sig, säger Olof Tapper, som arbetar på SYSAV:s återvinningscentral Gastelyckan i Lund.

En grupp som SYSAV också vill komma åt är företagare som utger sig för att vara privatpersoner för att slippa betala när de slänger skräp. Foto: Gunilla Fritze

Företagare låtsas vara privatpersoner

Olof Tapper har arbetat som återvinningsarbetare i nio år och berättar att det är personer som inte kan ta en tillrättavisning som blir hotfulla. De som försöker stjäla är också ett problem för personalen.

– De blir arga när vi förklarar att de inte kan ta en mobiltelefon, laptop eller någonting annat som andra har lämnat för återvinning, säger Olof Tapper.

En grupp som SYSAV också vill komma åt är företagare som utger sig för att vara privatpersoner för att slippa betala när de slänger skräp.

– Vi vill att de ska göra rätt för sig och det får de möjlighet till nu, säger Olof Tapper.

Detta gäller från 4 december

Privatpersoner med svenskt körkort ska använda det vid infart på återvinningscentralerna. De som saknar svenskt körkort kan ansöka om ett kundkort hos SYSAV. Kundkort för privatpersoner kostar ingenting.

Företagare och föreningar ska använda kundkort. De betalar då 250 kronor per gång. Det kommer också att vara möjligt för företagare och föreningar att betala med betalkort vid bom. Då kostar det 400 kronor per gång.

Källa: SYSAV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.