Kristina Hunter Nilsson är presschef på Voi. Foto: Privat och TT

Nu sänks elsparkcykelns maxhastighet på vissa gator

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Voi planerar att göra det omöjligt att köra i full fart på vissa gågator i Malmö. Trots de många olyckorna säger sig företaget satsa hårt på säkerheten.

– Vi uppmanar brukarna att bära hjälm, att köra på cykelbanorna och att ställa elsparkcykeln på rätt ställe, säger presschefen Kristina Hunter Nilsson.

Det finns kritik mot att många kör för fort och att det uppmuntras genom att fordonen hyrs per minut.

Hastigheten begränsas via internet

Nu svarar Voi genom att minska topphastigheten till sex kilometer i timmen på vissa gågator. Det är nämligen möjligt att för det uppkopplade fordonet via nätet att begränsa maxhastigheten när det kommer in i vissa utvalda områden.

– Vi har börjat med en gågata i Göteborg och vi kommer också att göra det i Malmö, säger Kristina Hunter Nilsson.

Man ska också lägga ut en trafikkurs på webben.

– När man testats och godkänts på nätet så får man en belöning så att det blir billigare när man kör, säger Kristina Hunter Nilsson.

18-årsgräns

Företaget har också en 18-årsgräns för att hyra fordonet. Men det räcker med att man fyller i en ruta på webben att man uppnått åldern. Någon koll att detta stämmer görs inte.

– Vi kommunicerar tydligt att man ska vara 18, säger Kristina Hunter Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.