– Det här har jag kämpat för!
Det utbrister Sollan Solveig Samuelsson när vi går husesyn i hennes nya lägenhet. Det här är hennes första bostad på tio år. Ännu finns det inte en möbel i lägenheten men det kommer.
– Jag skulle kunna sova rakt på golvet, säger hon.
Sollan har haft ett tungt missbruk i större delen av sitt liv. För sex månader sedan höll hon på att dö av en överdos på en toalett på Värnhemstorget. Det var städpersonalen som hittade henne och larmade ambulans.
När SVT Nyheter träffar henne så är hon på ett behandlingshem.
– Det är första gången jag är helt frisk. Utan metadon och opiater i kroppen.
”Föll allt lägre och lägre”
I november förra året släpptes hon ut från fängelset i Ystad. Eftersom hon tackat nej till de boendelösningar som erbjudits, hamnade hon på gatan.
– Jag gick och köpte heroin. Jag var fortfarande så pass sjuk av abstinensen att det resulterade i att jag föll allt lägre och lägre.
Hon berättar att de boendealternativ som presenterades funkade inte för henne. Hon klarar inte att bo med andra och då blev det gatan och härbärge, ibland bekanta.
– Jag hade tackat nej till ett erbjudande, så då fick jag stå mitt kast. Jag gick ute många nätter i vinter i hemlöshet.
LÄS MER: Drömde om egen bostad – dog i kyrkan
Egen bostad – vinst för samhället
Malmös hemlösa har svårt att komma in på en bostadsmarknad som blivit hård. För de som har missbruksproblematik eller lider av psykisk ohälsa får det konsekvenser.
– Varje dag man tillbringar i hemlöshet med den problematiken som vår målgrupp har får konsekvenser och gör att det blir en längre återhämtningstid när man väl får råd och hjälp till bostad, säger Anna Sommarmo som är chef för Bostad först programmet.
Det är en boendesatsning i Malmö stad, där just den här gruppen hemlösa får ett boende som de själva ska kunna ta över. Kön är flera år lång eftersom det inte funnits lägenheter att tillgå. Men till december 2018 ska man gå från 20 till 60 lägenheter.
– Jag tycker det är väldigt positivt och jag hade gärna utökat det ännu mer framför allt med de goda resultat som vi uppvisar. De får en lägenhet och de blir erbjudna individuellt anpassat stöd. Det gör att de har en möjlighet att ta hand om sin hälsa, få koll på ekonomin och återuppta sociala kontakter till exempel med barn som man inte haft kontakt med på många år, säger Anna Sommarmo.
Hon menar också att det är en vinst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
– För när det gäller Bostad först platserna så kostar de nästan hälften så mycket som dygnsplatser på vandrarhem, hotell och härbärgen.
”Härbärge inget alternativ”
Sollan håller med om hur betydelsefullt det är med en egen bostad när man kämpat sig igenom en behandling och är drogfri.
– Jag vet personer på behandlingshemmet som knappt har fått en lägenhet när de gjort klart sin behandling. De undrar vart de ska ta vägen. Ett härbärge är ju inget alternativ när man inte vill leva ett liv i missbruk, säger hon.
Sollans lägenhet har socialförvaltningen hjälpt till med och går det vägen så är kontraktet hennes så småningom.