Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sedan parkeringsförbudet infördes har elsparkcyklarna blivit sällsynta i den danska huvudstaden. Foto: TT

Ett halvår efter parkeringsförbudet – elsparkcykelbolagen borta från Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen om elsparkcyklar förs i hela Europa och en av städerna som har gått längst är Köpenhamn. Där är det i centrum förbjudet att parkera elsparkcyklar på kommunal mark vilket gjort att uthyrarna i princip har lämnat staden.

En och annan privat elsparkcykel syns fortfarande i stadsbilden, men de många uthyrningsfirmorna har lämnat Köpenhamn.

Detta efter att kommunen vid årsskiftet införde ett förbud mot att parkera elsparkcyklar i centrum.

Operatörerna får visserligen hyra ut sparkcyklar och ha egna parkeringar, men på innerstadens kommunala mark får elsparkcyklarna inte stå.

– Det har gjort att vi har pausat vår verksamhet i Köpenhamn, säger Eric Andrén, Danmarkschef för elscooterbolaget Voi.

Köpenhamnare tycks uppskatta förbudet

De andra operatörerna verkar också ha lämnat Köpenhamn tills vidare. Något som uppskattas av flera köpenhamnsbor vi talar med.

– Jag älskar det! Även om jag själv köpt sparkcyklar till barnen älskar jag att uthyrningscyklarna inte är kvar i city, säger Jack Sanneh.

Debatten inför parkeringsförbudet liknar den i Sverige. Problem med cykling på trottoarer, berusade förare och framförallt att de många elsparkcyklarna blockerade delar av centrum.

– Vi hörde många idéer från uthyrarna om hur problemen skulle åtgärdas, men det hände inte så mycket så då bestämde vi att vi inte tillåter parkering av elsparkcyklar i den innersta tredjedelen av staden, säger Marcus Vesterager (S), ordförande i Köpenhamns teknik- och miljöutskott.

En av uthyrarna, Voi, håller inte med om den bilden.

– Vi tog väldigt många initiativ i Köpenhamn. Självklart löste vi inte alla problem, men vi vet att Köpenhamn är en stad där det fungerade väldigt väl, säger Eric André, Danmarkschef för Voi.

Krav på cykelhjälm

Köpenhamns kommun har låtit elcykelbolagen ansöka på nytt om att etablera sig i staden, men förutsättningen med parkeringsförbud i centrum kommer fortsätta att gälla och vid årskiftet inför Danmark hjälmtvång vid färd på elsparkcykel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer