Det ska bli intressant att se vad reaktionen blir när vi kör igång testet, säger Frida Tiberini, projektledare Mobilitet på Tvärs Foto: Abir Shalati/SVT

Elcyklar och el-scootrar testas i EU-projekt i Sjöbo och Tomelilla

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer Tomelilla- och Sjöbobor ha möjlighet att testa nya hållbara sätt att resa på. Det handlar om inte mindre än sju koncept som ska startas och utvärderas i samarbete med EU. Syftet är att lära sig mer om hållbart resande och vad som skulle kunna fungera på mindre orter.

Koncepten har tagits fram under våren.

– Under sommaren samlar vi nu in intressanmälningar från folk som vill vara med och testa med oss. Hittills har vi fått 148 anmälningar där 69 personer vill testa el-scootrar och 64 vill testa bilpoolslösning, säger Frida Tiberini, EU-samordnare och projektledare.

Anmälningen är öppen fram till den 16 augusti.

Orter utan stadbussar

Det finns ingen stadstrafik i Sjöbo och Tomelilla och därför inga andra sätt att resa på inom tätorterna förutom med egen bil, egen cykel eller att gå.

– Det känns väldigt spännande att testa nya koncept i mindre orter. Sen är det intressant att testa nånting som aldrig har gjorts förr, säger Frida Tiberini.

Projektet finansieras av EU-medel, Sjöbo och Tomelilla kommun.

I klippet ovan får du höra vad sjöboborna tycker om satsningen.

Det här ska testas

Projektet omfattar sju olika koncept som ska testas i både centralorterna och i byarna.

Testcykla: Låna en elcykel eller el-lådcykel under 12 dagar.

Bilpool: Ha en nyckelfri elhybrid poolbil i din by på test i 2-3 månader. Projektet står för månadskostnaden för bilen och användaren står för en dags/eller kilometerkostnad.

Grannbilen: Hyr grannens bil enkelt via en app. Projektet står för kostnaden den första gången.

Samåkning: Intresse anmäls till projektledningen som  matchar deltagarna med varandra och de tjänster som finns.

Liftarhållplats: För spontan samåkning. Som komplement till samåkningsgrupper kan en fysisk liftarhållplats underlätta vid samåkning.

Bilutmaningen: Några få familjer med mer än en bil utmanas att klara sig på bara en bil under en månad.

El-scootrar: Testa en kommersiell el-scooterlösning i Sjöbo och Tomelilla tätort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.