Eldningsförbud råder i hela Skåne. Foto: Hasse Holmberg

Eldningsförbud i hela Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens värme innebär att det är mycket torrt ute, och brandrisken är stor. På grund av detta har kommunerna i Södra Skåne utfärdat eldningsförbud. Det innebär att förbud nu råder i hela Skåne.

SMHI:s brandriskprognoser pekar på stor risk för brandspridning i terrängen. Detta gör samtliga skånska kommuner nu infört eldningsförbud.

Det innebär att all eldning med öppen låga är förbjuden utomus. På vissa områden får man använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. I vissa fall får man även använda fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med marken.

– När det är så här torrt i markerna är det direkt olämpligt att elda, och så länge det vi har den här höga risken kommer förbudet ligga. Torkan måste sänkas med exempelvis ett regn för att förbudet ska försvinna, säger Håkan Månsson, inre befäl på Räddningstjänsten syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.