Så lyckades S:t Petri skola i Malmö minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Mindre mat hamnar i soppåsarna nu än för tre år sedan på S:t Petri skola i Malmö.

– Det är jättebra, särskilt med tanke på miljön, säger Klara Scherman, som går på samhällsprogrammet.

Hösten 2018 startades ett sluta-släng-projekt på S:t Petri i Malmö. Eleverna uppmanades att lägga upp mindre portioner och istället hämta ytterligare en portion om de var hungriga. Smakskedar placerades ut vid grönsaksbuffén så eleverna kunder provsmaka innan de lastade upp på tallrikarna.

– Det är ett vinnande koncept att man inte ska ta mer än man kan äta, säger Anne Mullaart, som äter lunch tillsammans med sina klasskamrater.

Minskade med en tredjedel

Idag slängs det i genomsnitt 25 kilo mat per dag. För tre år sedan var det 37 kilo per dag.

– Jag tror vi kan komma ner ytterligare fem-sex kilo mer per dag, säger Martin Sjunnesson, sektionschef på Malmö skolrestauranger.

 Men han har ingen nollvision.

– Nej, det är orealistiskt. Det går inte med 800 elever.

Elever vill få ner matsvinnet

Martin Sjunnesson tycker att eleverna har ett miljötänk och att de flesta därför tänker på hur mycket mat de läggar upp på sina tallrikar.

Gör ni någonting annat för att få ner matsvinnet?

– Vi serverar mat som vi vet att eleverna tycker om. Vi värmer efter hand och ser till att spara rester som vi kan servera dagen efter och på måndagar vet vi att det alltid går åt extra mycket mat, säger Martin Sjunnesson.

Se mer i klippet överst om vad skolan gjort för att lyckas minska matsvinnet.

Martin Sjunnesson, sektionschef Malmö skolrestauranger, serverar mat som eleverna tycker om och ogärna slänger. Foto: Gunilla Fritze

Protester i början

När projektet startade var det vissa elever som i protest lämnade kvar sina halvfulla tallrikar på bordet, bakom en gardin eller under stolen. De gjorde det i protest mot att de inte fick ta så mycket mat de ville i skolrestaurangen.

– Det är inga elever som gör så längre. Några tror att ”mamma arbetar här” och låter tallriken stå kvar på bordet men det är för att de är slarviga, inte för att de vill protestera, säger Martin Sjunnesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.