Sexorna på Östraby skola är mycket stolta över sin skola. De tycker att deras skola är bra och säger att till exempel mobbning inte förekommer hos dem.
Men de tycker att den politiska debatten är viktig och den vill de ta för att förbättra andra skolor i kommunen.
– Det började med att vi skämtade om att göra en debatt med Trump men det blev med kommunens politiker istället, säger Elin Skarp, elev i årskurs 6 på Östraby skola.
– Vår lärare tyckte det var en bra idé så han funderade och sen så sa han vi skulle ha en debatt med politikerna, säger sjätteklasseleven Rebecca Fredriksson.
– Allt kan ju bli bättre så vi tyckte det här skulle vara roligt, säger Malin Hällebo, elev i årskurs 6.
Tränat på lektionerna
Nu har klassen diskuterat och argumenterat i flera veckor för att förbereda sig för debatten i kommunfullmäktige. Och deras lärare Henrik Svensson, som en gång i tiden själv varit elev på Östraby skola, har spelat en svårfångad kommunpolitiker.
Eleverna har fått öva sig sig i klassrummet och det är många frågor som engagerar dem.
– Många saker som eleverna reagerar på är sånt som de tänker är skillnaden mellan att bo på landet och bo i tätort. Till exempel att man åker buss mycket och att det tar lång tid innan saker som går sönder blir lagade. Såna saker som märks i vardagen, säger Henrik Svensson, lärare.
Vill att byskolorna ska leva
Vad är det du vill säga till politikerna?
– Vi vill ju få dem att förstå hur viktiga landsortsskolorna är och få eleverna att känna sig trygga i skolan så ingen ska behöva gå själv eller bli mobbad, säger Rebecca Fredriksson.
Är du nervös?
– Ja, jättenervös, men det kommer gå bra. Jag har så bra klass så vi kommer fixa det!
Politikerna lyssnade
Skoldebatten ägde rum i förra veckan i kommunhuset i Hörby och enligt magistern vann eleverna en knockoutseger.
Bland annat lovade politikerna att även mindre skolor ska få ha kurator, skolsyster och vaktmästare mer än bara 3 timmar i veckan. Och saker som går sönder på byskolorna, ska lagas fortare och bussturerna ska bli bättre. Dessutom lovade förvaltningschefen att alla elever som behöver särskilt stöd i Hörby, till exempel en assistent, ska få det – oavsett om det blir minus i budgeten.
– Jag hoppas att politikerna förstår oss och att de förstår att det betyder så mycket för oss att landsbygdsskolorna är kvar, säger Rebecca Fredriksson i årskurs 6.
Men hur blir man en bra debattör?
– Jag försöker säga saker från hjärtat!