Tre elever från Lackalänga skolan med en skylt som säger ”STORDRIFT GÖR MIG SUR! BARN ÄR INTE DJUR”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mira Palm, Tilda Hvitlock och Maj Hansson samlades idag utanför kommunhuset i Kävlinge tillsammans med många andra elever och föräldrar för att demonstrera för att deras skola ska vara kvar. Hör mer i klippet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Eleverna i Furulund strejkar mot nedläggning av Lackalänga skola

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen samlades ett 50-tal föräldrar och barn på skoltid utanför kommunhuset i Kävlinge för att stoppa en eventuell nedläggning av Lackalänga skola.

Bakgrunden är att Kävlinge kommun planerar att flytta eleverna till Ljungenskolan som ligger fem minuter bort med bil. Runt 700 föräldrar har skrivit under en namninsamling för att stoppa planerna.

– Vi är här för att bevara vår skola som vi tycker mycket om. Den viktigaste anledningen till varför vi bor i Furulund är för att det finns bra skolor och förskolor. Finns inte Lackalänga skola så blir frågan hur många som vill bo kvar, säger Nina Hvitlock som har barn som går i Lackalänga skola.

Ljungenskolan har runt 430 elever och Lackalänga skola är betydligt mindre, med drygt 160 elever.

– Sexåringar ska inte behöva gå i en skola med 600 elever.

Inga beslut fattats än

Enligt Sofia Lindblom (M), ordförande i utbildningsnämnden, har kommunen ännu inte fattat beslut om nedläggning av skolan och flera utredningar och analyser kommer att sättas igång för att ta reda på vad som är bäst för Furulund och Furulunds barn.

– I det arbetet kommer en dialog med föräldrarna vara viktig så vi kan ta ett så välgrundat beslut som möjligt, säger Sofia Lindblom (M).

Lackalänga skola 130 år gammal

Enligt kommunen är skolan i dåligt skick och behöver byggas om eller rustas upp om den ska finnas kvar.

– Finns viljan så går det att lösa, vi vill ha kvar får skola, säger Magnus Svensson, som är en av föräldrarna som strejkade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.