Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Bengt Ekenstiernas förklaring av elmarknaden med vatten och hinkar i klippet. Foto: Carolina Svalbacke

Så vill elexperten sänka de svenska elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Ekenstierna har tillsammans med ett tiotal andra experter i energibranschen tagit fram Beken-modellen – en prissättningsmodell som skulle kunna sänka de höga svenska elpriserna. Han menar att detta är ett handlingskraftigt förslag för att få bukt med elkrisen.

De höga elpriserna i södra Sverige beror till stor del på exporten av el. Den svenska elen räcker inte till för att både tillfredsställa svenska kunder och europeiska kunder, utan för att kunna exportera el går till exempelvis Litauen in och hjälper till.

Det höjer priserna eftersom prissättningen skiljer sig så mycket mellan den svenska marknaden och den europeiska, samt för att det högsta budet sätter priset för el som ska levereras kommande dag.

I videon förklarar Bengt Ekenstierna hur de svenska elpriserna bestäms och hur hans modell skulle kunna råda bot på problemet .

Elpriset påverkas av olika marknader

Bengt Ekenstierna har 40 års erfarenhet i energibranschen och förklarar varför elpriserna slagit rekord den senaste månaden i elområde 4.

– Det finns tre anledningar till det, dels har vi nedmonterat elproduktionen i södra Sverige, det andra är att vi har gaskris i Europa, säger Bengt Ekenstierna och fortsätter:

– Det tredje är att vi har en prissättningsmodell i det europeiska systemet som har havererat, när man får så stora olikheter i prissättningen mellan den svenska marknaden och den europeiska marknaden.

Beken-modellen beröms och kritiseras

Kort och gott handlar modellen om att den el som förbrukas i Sverige ska prissättas enligt vad den kostar att tillverka och den elen som vi exporterar ska få en egen prissättning.

Modellen har fått både beröm och kritik. Vänsterpartiet har visat intresse och själva föreslagit en liknande lösning. Beken-modellen har också kallats för omöjlig enligt rådande EU-lagstiftning.

– Det finns en rad i EU-direktiven som man kan säga att modellen går i konflikt med, men nu har EU-chefen och Tysklands näringsminister satt ned foten och sagt att vi måste ändra marknadsmodellen så jag tror det finns god insikt i Bryssel att göra det, säger Bengt Ekenstierna.

Vad är Beken-modellen?

”Beken-modellen” har fått sitt namn av Bengt Ekenstierna som tagit fram modellen tillsammans med ett tiotal andra elanalytiker.

Modellen handlar om att skilja svenska priser från exportpriser och innebär en anpassning av den nuvarande prissättningsmodellen av Nordpool, den nordiska elbörsen.

El ska alltså inte bli dyrare för de sydsvenska konsumenterna på grund av prispåslaget för exporten av el.

Modellen är ingen konkret lösning utan bör enligt Bengt Ekenstierna ses som en inspiration och ett förslag för att snabbt kunna göra åtgärder för att få ner elpriserna i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.