”En del hjälper mig men det är väldigt jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för de tiggande EU-migranterna i Skåne blir allt hårdare. Stella Reziman är en av dem som tigger. – Det är väldigt jobbigt, jag skäms, säger hon.

För 50 euro fick Stella Reziman åka med en bil som skulle till Sverige. I slutet på augusti kom hon hit och nu sover hon i ett tält i en park. På dagarna gömmer hon undan tältet och sätter sig någonstans för att tigga.

– En del tittar snett, andra är snälla och hjälpsamma. När de tittar snett på en känns det jobbigt. En del hjälper mig men det är väldigt jobbigt. Jag skäms, säger Stella Reziman.

Tiggardebatten

Pengar till släktingar

Har hon tur får hon ihop 100 kronor per dag. Pengarna skickar hon hem till familjen som består av åtta barn och barnbarn. De bor i ett litet hus utanför staden Arad och ingen av dem har något jobb.

Stella berättar att de knappt har råd med mat och än mindre mediciner och sjukvård till ett av barnen som är sjukt i leukemi.

– Han behöver mediciner för att hålla sig vid liv. Han får ingen hjälp i Rumänien, säger Stella Reziman.

Bättre än hemma

Många av de EU-migranter som finns i Malmö har historier som påminner om Stellas att berätta.

Malmö stad konstaterade nyligen i en rapport att EU-migranter som vistas i Malmö inte har någon möjlighet att få basbehov som mat och möjlighet att tvätta sig tillgodosedda. Men trots det tycker Stella att situationen är bättre här.

– Jag skulle vilja ha socialbidrag i Rumänien för att slippa komma till Västeuropa. Det är jobbigt för oss att komma hit och tigga, men vardagen i Rumänien är väldigt svår, berätar Stella Reziman.

Vill hitta jobb

Och nu hoppas hon kunna lära sig svenska för att om möjligt kunna stanna i Sverige.

– Jag skulle vilja ha ett jobb om ni kunde hjälpa mig med det? Det känns inte bra att tigga med muggen i handen. Men jag är så illa tvungen för jag får ingen hjälp i Rumänien, säger Stella Reziman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggardebatten

Mer i ämnet