En kub för varje mänsklig rättighet

Uppdaterad
Publicerad

På Polhemskolan i Lund möttes elever och personal under fredagsmorgonen av en jättekub mitt på skolgården

I år har Raoul Wallenberg Akademin placerat ut en 500 kilo tung kub på 30 gymnasieskolor i Sverige. Kuben representerar de 30 artiklarna ur FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Tre av kuberna har hamnat på skånska skolor. En av dem är Polhemskolan i Lund som tilldelades artikel 16 om rätten till äktenskap och familj.

Vill veta mer

Natalia Gruszcynska och Annie Ericsson studerar samhäll- och beteendevetenskap på Polhemskolan. Båda ser fram mot att få diskutera och lära sig mer i ämnet.

– Jag tycker den upplyser oss om att alla inte har det lika bra som vi har med äktenskap och rättigheter och det tycker jag är riktigt bra att vi får veta, säger Annie Ericsson.

”Självklart” var svaret på frågan om rätten till äktenskap och familj även borde inkludera samkönade äktenskap.

– Kärlek är bara kärlek och man väljer inte vem man blir kär i.

”Vi gilla olika”

Eva Hallberg som är lärare i svenska och engelska är både glad och ärad att få vara en del av projektet som skall lära eleverna om FN:s mänskliga rättigheter.

– Vårt motto är att vi gillar olika, säger Eva Hallberg.

Olof Wallberg som är lärare i samhällskunskap och historia lägger betoning på att kritiskt tänkande.

– Jag uppmuntrar mina elever till att uttala sig och kritisera och att bli en kritisk medborgare, säger Olof Wallberg.

Kuben som nu är tom kommer att fyllas med olika saker som bild, text och andra konstverk som skall återspegla elevernas förståelse av den 16:e artikeln i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Därefter samlas alla 30 kuber med sitt innehåll i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.