”En ny start på ett nytt liv”

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Moa från Hässleholm har länge lidit av fetma. Hon är ett av de skånska barn som erbjudits en gastric bypass-operation. Vi var med på Landskrona lasarett när hon skulle opereras. Nu har vi träffat henne igen för att höra hur det gick.

Det är eftermiddag och Moa och hennes kompis Linn är på shoppingtur i Hässleholm. Det har gått fyra veckor sedan operationen på Landskrona lasarett. Hon är tillbaka i skolan efter sjukskrivningen och mår bra. Hon minns fortfarande hur det kändes dagen hon skulle opereras.

– Jag var inte ett dugg nervös innan, säger Moa. Men när jag låg på operationsbordet började jag gråta. Då fick jag känslan av att nu händer det.

Det är på Landskrona lasarett som skånska barn och unga med fetma opereras. En gastric bypass-operation innebär att man minskar magsäckens storlek samtidigt som den förändrar kroppens signalsystem. Operationen är inte riskfri, en del patienter drabbas av tarmvred eller brock. Men Moas operation gick bra, hon har inte haft några allvarliga problem.

– Hemma fick mamma hjälpa mig, berättar Moa. Jag kunde inte ta mig upp ur sängen, det kändes som en rejäl träningsvärk i magen. De första dagarna låg jag mest i sängen.

Mätt i magen – inte i huvudet

En gastric bypass innebär dock att man resten av livet måste tänka på vad man äter. Man måste ta tillskott av vitaminer och mineraler. Moa tror att det kommer att ta tid att vänja sig.

– I början kände jag varken hunger eller mättnad, säger hon. Nu kan jag känna hunger men jag känner inte när jag är mätt. Jag känner bara hur det spänner i magen. Men jag är ju inte mätt i huvudet, jag vill äta mer. Jag har ju aldrig ätit så lite som jag gör nu.

Vi följer med Moa och Linn in på ett café i centrala Hässleholm. Moa beställer kaffe och sockerfri kaka. Före operationen fick hon enbart dricka näringsdrycker. Efter operationen fick hon fortsätta med flytande föda. Efter fyra veckor utan vanlig mat var det en sensation att få ta de första tuggorna.

Gått ner 17 kilo

– Första riktiga måltiden fick jag bestämma, säger Moa. Det blev lax och potatismos och det var så gott. Jag tror inte någon kan förstå hur gott det är att få tugga mat igen.

Nu har Moa gått ner från 123 till 106 kilo. Målet är att komma ner till tvåsiffrigt. För första gången gången ser hon fram emot att väga sig.

– Jag kan se det själv, att jag gått ner. När jag går förbi ett skyltfönster kollar jag en extra gång, säger Moa och skrattar. Det känns skönt. Det är som en ny start på ett nytt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.