• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hans Cronert är naturvårdssamordnare vid Vattenriket och han tror att pilgrimsfalken snart kommer att försvinna. Foto: Privat

Pilgrimsfalken syns igen vid vattentornet i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

En pilgrimsfalk har setts vid vattentornet i Kristianstad igen. För sju år sedan förgiftades en familj med pilgrimsfalkar som bodde i tornet.

– Jag är glad att jag fick se falken sitta där, men det känns också lite bitterljuvt när jag tänker på historien, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare vid Vattenriket.

Historien handlar om hur en hel pilgrimsfalksfamilj förgiftades av någon med Carbofuran 2012. Falkfamiljen bodde i vattentornet och filmades av en webbkamera som fanns precis vid deras bo. Polisutredningen lades ner och trots utlovad hittelön fick man aldrig reda på vem som dödade fåglarna.

– De vi ser nu är falkar som övervintrar i Kristianstad med omnejd och för det mesta ser vi dem inte inne i själva centrum. Men redan förra veckan såg jag en som satt på vattentornet och så nu den här, den här veckan, säger Hans Cronert.

Tror du falken stannar i Kristianstad?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att det är en norrländsk eller finsk falk som är här under vinterhalvåret och som kommer att försvinna i slutet av mars eller i början av april när det är dags för häckning.

Det blir heller inte något nytt bo i vattentornet, dels eftersom det är borttaget och dels för att säkerheten runt tornet har ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.