Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 25-årsåldern har skottskadats vid köpcentret Mobilia i Malmö. Polisen utreder händelsen som mordförsök. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Man anhållen för mordförsöket vid Mobilia i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern sitter anhållen misstänkt för mordförsöket vid köpcentret Mobilia tidigare i veckan.

Tidigare har polisen sagt att skjutningen mitt bland shoppande Malmöbor vittnar om en hänsynslöshet.

– Det här är personer som inte har någon empati, de bryr sig inte, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen.

Larmet om mordförsöket kom strax före 16.30 på tisdagen. Enligt polisen sköts mannen på parkeringen utanför Mobilia, mitt bland en massa personer.

På torsdagen greps en man misstänkt för mordförsöket. Han sitter nu anhållen på sannolika skäl, alltså den starkare misstankegraden. Han är också misstänkt för grovt vapenbrott.

Kammaråklagare Adrien Combier-Hogg är förundersökningsledare. Han vill i dagsläget inte säga så mycket.

– I det här läget vill jag inte säga något om vare sig den anhållne mannen eller vad vi kommit fram till i utredningen. Det är mycket arbete som återstår, säger han.

”Våld föder våld”

Risken finns att mordförsöket kan leda till fler våldshandlingar.

– Vi vet att våld föder våld och att det finns allvarliga konflikter i Malmö som kan eskalera till grovt våld, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen.

– Därför arbetar vi för att kyla ner de konflikter som finns mellan olika grupper. Främst handlar det om samtal, men vi ökar också kontrollerna för att visa att vi vet var de här personerna finns och vad de håller på med.

Den skadade mannen är allvarligt, men inte livshotande skadad. Enligt Sydsvenskan har han kopplingar till Malmös gängmiljö, men det vill varken polis eller åklagare bekräfta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.