Tarik Affroukh önnskar att det nya metoden ska implementeras på Arbetsförmedlingen Foto: Abir Shalati/SVT

Ny metod gav fler jobb åt arbetslösa kvinnor

Publicerad

En ny matchningsmetod som Arbetsförmedlingen har använt sig av har visat sig vara framgångrik. Drygt en tredjedel av deltagarna har fått jobb. Fokus låg på utrikesfödda kvinnor som har en lägre utbildningsnivå.

För cirka två år sen startade Arbetsförmedlingen projektet ”Jämställd etablering” med syfte att få lika många kvinnor som män ut på arbetsmarknaden. I projektet deltog 3 710 arbetssökande från hela landet som har valts ut slumpmässigt. Efter två år visar det sig att drygt en tredjedel har fått jobb – det är 30 procent fler jämfört med gruppen som varit utan insats.

Tarik Affroukh är arbetsförmedlare i Malmö:

– Metoden bygger på att man tittar närmare på informella kompetenser. Man tittar på vad man gör på fritiden, vad man gillar och vad man har för hobby. Sen frågar vi deltagarna vad de önskar sig för arbete och därifrån utgår vi och försöker hitta en möjlig arbetsgivare som kan möta deras behov.

Projektet tar slut i maj

Den traditionella metoden bygger på att arbetssökande söker jobb på egen hand men i ”Jämställd etablering” är det en arbetsförmedlare som söker efter en arbetsgivare åt den arbetssökande.

Varför ska projektet inte fortsätta när det gav bra resultat?

– Det är EU som finansierar och projektets period tar slut 15 maj i år. Jag önskar att själva metoden ska implementeras i den vanliga verksamheten, säger Tarik Affroukh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.