Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energiforskare Max Åhman ser stora möjligheter för havsvindkraft i Sydsverige. Foto: SVT

Energiforskare ser vindkraft till havs som snabbaste lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraft till havs är den snabbaste medicinen för att få ner elpriserna i södra Sverige. Det anser energiforskare vid Lunds universitet, som hoppas att regeringen säger ja till ansökningar som ligger på bordet.

– Vi behöver el nu. Vi kan inte skjuta upp problemen ytterligare, säger Max Åhman, docent vid miljö- och energisystem vid Lunds universitet.

Max Åhman anser att det på några års sikt ser ljust ut för energiproduktionen i Sydsverige.

– På medellång sikt är det väldigt mycket vindkraft som är på väg in. På längre sikt, bortom 2030, ja då kan vi börja diskutera kärnkraft, säger Max Åhman.

Elpriserna i Skåne

Flera ansökningar om stora vindkraftsparker väntar på beslut från regeringen. Max Åhman hoppas att regeringen håller fast vid en teknikneutral hållning.

– Det blir olyckligt om att tackar nej till vindkraft av politiska skäl för att man väntar på kärnkraft, säger Max Åhman.

– Vindkraften är en beprövad teknik som byggs runt omkring oss i hela Europa i rasande fart. För kärnkraft har det varit väldigt mycket förseningar och fördyringar.

”Lägre elpris”

Max Åhman tror att det möjligt att få tillbaka de lägre elpriser som Sydsverige hade för ett par år sedan.

– Det kan vi faktiskt få. Med mer vindkraft och mer solkraft kommer vi att få mer varierade elpriser. Vi är inne i ett skifte där vi, oavsett kärnkraft eller inte, kommer få ett system som fungerar annorlunda än tidigare.

Systemet kommer enligt Max Åhman, leda till att kunderna måste anpassa sig, men också till utveckling av batterier och omvandling av el till vätgas för lagring.

Små modulära reaktorer

Utvecklingen av kärnkraft går nu mot så kallade små modulära reaktorer, SMR.

– Det kanske blir någonting. De kommande fyra-fem åren kommer att bli väldigt intressanta, för nu börjar det komma projekt. Efter det vet vi vad de kostar och hur de fungerar, säger Max Åhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet