Tornfalkarnas nya hem: Får specialbyggda bon i högspänningsstolpar

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på boplatser för Skånes tornfalkar. Nu monteras holkar på högspänningsstolpar utanför Malmö i hopp om att göra den sällsynta arten mer livskraftig.

Stolparna utanför Segerondellen håller uppe högspänningsledningar som transporterar ström till Malmö. Här ska holkarna sitta för att hjälpa tornfalkarna att häcka och föda upp ungar.

– Just idag monterar vi två nya och kontrollerar och rengör en tredje holk här ute på golfbanan, säger Peter Hjalmar, regionchef på EON, som sätter upp holkarna.

Skåne är det enda landskap där tornfalken övervintrar. Foto: Lennart Johansson

Får en mjuk bädd

När många naturliga boplatser i form av bland annat övergivna korp- och kråkbon i höga träd förvunnit är detta ett bra komplement till dessa. Men det gäller att hjälpa till på rätt sätt.

– Nåt man inte tänker på är att dessa inte själva samlar bomaterial, så då behöver man fylla på med flis och spån så att inte äggen rullar runt i holken, säger Patric Karlsson, miljöspecialist på EON och fortsätter:

– Och eftersom de inte själva fyller holken med bomaterial är det sällan man behöver rensa dessa. Kanske vart femtonde år.

Eon genomför arbetet i nära samarbete med Skånes ornitologiska förening, SKOF.

-I botten på varje tornfalksholk lägger vi en bädd av bland annat träspån för att äggen ska ligga mjukt och inte rulla runt, säger Patric Karlsson (till höger), på EON. Foto: Johan Dernelius

Fakta om tornfalkar:

Tornfalken är en liten rovfågel som blir 33–39 centimeter lång och finns i Europa, Asien och Afrika. Tornfalken häckar i öppna landskap, till exempel på ängar, fält eller hedar. Fågeln bygger inget eget bo utan använder ofta ett gammalt kråkbo eller liknande. En del har sin boplats direkt på en sten eller klippa, på taket till en fabrik eller i ett kyrktorn. (källa: NE.SE)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.