Estniska kyrkor får skånska altare

Uppdaterad
Publicerad

När besökarna sviker och skånska kyrkor får stänga skickas bänkar, altare och andra inventarier till Estland. Där pågår fortfarande renovering av kyrkor som var konfiskerade under Sovjettiden.

Under Sovjettiden användes Alexanderskyrkan i Narva som lager för vodka, kläder och tvål. Då var den redan skadad av bombningarna under andra världskriget.

– Tornet exploderade och en bomb landade mitt i kyrkorummet, säger Tuuliki Jürjo, som är kantor i församlingen.

Kyrkornas framtid

Kyrkbänkar från Caroli kyrka

År 2000 flyttade hon och hennes man till församlingen och började sakteligen restaurera kyrkan. Nästa tillskott väntas bli kyrkbänkar som stått i Caroli kyrka i Malmö.

– Det vore kul att få inventarier som tidigare har varit i Sverige, eftersom Narva en gång var svenskt.

Församlingen i Narva är långt ifrån ensam om sina problem. Många kyrkor i Estland är i samma situation. Det är fattiga församlingar som fått tillbaka byggnader som konfiskerades under Sovjettiden. Den svenska kyrkan i gamla stan i Tallinn användes som sporthall, nu är den inredd med gåvor.

Har inte råd

– Vi har en orgel vi fått från Täby, bänkar och ett dopaltare från Odarslövs kyrka utanför Lund och en hel del mindre saker från olika håll, säger Patrik Göransson, kyrkoherde i Svenska S:t Mikaels församling i Tallinn.

Den svenska församlingen har blivit lite av ett nav när det gäller att återanvända inventarier som blivit över i svenska kyrkor.

– Det finns ett tämligen stort behov av saker eftersom kyrkan i Estland har dålig ekonomi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkornas framtid

Mer i ämnet