Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett tiotal ungträd vandaliserade Foto: SVT

Ett tiotal ungträd vandaliserade

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har ett antal träd på kyrkogårdar blivit vandaliserade. De senaste är ett antal björkar ute vid Västra Skrävlinge kyrka. Innan dess var det inne i centrala Malmö på Gamla kyrkogården.

Enligt uppgifter har kyrkogårdsförvaltningen fått ett 50-tal träd vandaliserade och även ett antal träd ute i Malmös parker har drabbats. De kyrkogårdar som drabbats är även Östra kyrkogården. Alla träd har attackerats med någon form av större kniv eller skalverktyg.

-  Vi ser på detta med avsky och tycker att det är helt förskräckligt. Vi polisanmäler så fort vi får reda på den här typen av skadegörelse, säger Sven-Erik Aspeklev, kyrkogårdschef i Malmö.

Svårläkta sår

Det räder delade meningar om hur träden klarar av den här typen av skador. Ju yngre trädet är desto svårare har de att läka.

– Svårt att veta om sådana här skador kommer att läka på de här 10 björkarna, säger Susanne Strandberg som arbetar som vaktmästare på Västra Skrävlinge kyrka.

Det är de här 10-talet ungbjörkar vid kyrkan som råkat ut för skadegörelsen. Nu uppmanar kyrkogårdschefen allmännheten att vara vaksam och polisanmäla. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer