Remus Sztoika får sin första vaccindos på Skåne Stadsmissions center för EU-migranter, Crossroads. Foto: Johan Dernelius

Här erbjuds EU-migranter vaccin – men många avvaktar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Skåne stadsmission dragit igång vaccineringen av EU-migranter och hemlösa. Bland hemlösa svenskar har intresset varit stort men det är svårare att locka EU-migranter.

– Jag tror att de som avstår vaccinet inte är tillräckligt informerade. Något saknas. De kanske är rädda, säger Remus Sztoika som precis fick sin första dos.

Varje dag brukar det samlas ett större antal EU-migranter på stödcentret Crossroads i Malmö där Skåne stadsmission dukar upp för frukost för den som vill ha. Men idag, och under ett antal veckor framåt, erbjuds också något annat. Den som vill kan nämligen få sin första dos coronavaccin där.

Många är tveksamma

Det hela är del av en större kampanj där Skåne Stadsmission avser vaccinera omkring 1000 hemlösa och andra personer som lever i utsatthet. Intresset på andra ställen där det vaccineras har varit stort men på Crossroads har sjuksköterskan Siiri Hedlund bara använt hälften av de doser som de hade att erbjuda.

– Här var ett gäng som var tveksamma och rädda. De har idag fått se folk vaccinera sig och lovat att komma tillbaka om en vecka ifall deras vänner överlever, säger hon.

Remus Sztoika var på plats för att äta frukost men passade också på att vaccinera sig.

– Det försiggår diskussioner dagligen. Vissa vill vaccinera sig och andra inte.

Även yngre utsatta inkluderas

De som ska vaccineras måste identifiera sig men erbjudandet om vaccin kvarstår även om de befinner sig i en åldersgrupp som den ordinarie vaccinationskampanjen inte kommit till.

– Det handlar om människor som lever i  akut hemlöshet och utsatthet. Även om man är yngre så har man kanske inte en säng att vila i, man kan inte isolera sig vid sjukdom eller stanna hemma vid symptom. Även enkla saker som testning blir svårt då många saknar e-legitimation, säger Siiri Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.