Foto: Ivan Loftrup-EricsonVisa alla (3)
Visa alla (3)

EU-migranter slöt upp under Prideflaggan

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen tågade Lunds Prideparad genom staden och bland de många som stöttade HBTQIA-personers rättigheter fanns en grupp med de tiggande EU-migranter som dagligen syns på Lunds gator.

Pridefestivaler arrangeras i hela landet för att sprida kunskap om HBTQIA-personers villkor. I Lund deltar för första gången en grupp utsatta EU-migranter i paraden. Det är föreningen ”Hjälp tiggare i Lund”, med Joakim Månsson Bengtsson i spetsen, som har tagit initiativet till få med migranterna i paraden.

Florin Rostas och Joakim Månsson Bengtsson. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

– Eftersom att jag själv är öppet homosexuell har frågor om rättigheter för HBTQIA-personer kommit upp till diskussion. I Rumänien, som många av tiggarna kommer från, är det rent av farligt att prata om homosexualitet, så från början var det inte helt självklart att tala öppet om det, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Stort intresse

När han bjöd in migranterna att delta i Prideparaden visste han inte hur stort intresset skulle vara, men det går över förväntan.

– Jag visste inte vad jag skulle hoppas på , men där här är ju helt fantastiskt, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Med regnbågsflaggor i händerna och över axlarna tågar drygt 20 tiggare i Prideparaden. En av dem är Vasile Catalin från Rumänien.

– I mitt hemland är det inte tillåtet att visa sin sexualitet öppet. Det är bättre här i Sverige, för om du älskar någon ska det inte behöva vara ett problem säger han.

”För allas rätt till kärlek”

Deltagandet är i första hand för att visa solidaritet med HBTQIA-personer, men också ett sätt att uppmärksamma mänskliga rättigheter för alla.

– Vi går tillsammans i Pride för att uppmärksamma allas mänskliga rättigheter och allas rätt till kärlek, säger Joakim Månsson Bengtsson från föreningen ”Hjälp tiggare i Lund”.

HBTQIA står för Homosexuella, Bisexuella, Transpersoner, Queer-personer, Intersexpersoner (personer med oklar könstillhörighet) och Asexuella personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer