Foto: Mike Groll/AP

Exklusiv köttras föds upp i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Wagyu-köttet kommer från långsamväxande kor som slaktas först i femårsåldern. Ändå väljer nu två skånska uppfödare att satsa på den exklusiva japanska rasen.

Det är Frönshult i Löberöd och Friskatorpet i Rinkaby som, enligt ATL, har börjat föda upp wagyu.

– Jag tycker det är spännande med något som är så pass nytt i Sverige, säger Christer Månssson på i Frönshult till tidningen.

För helt nytt är det inte. Först i Skandivaien med den här uppfödningen var Anders Larson i Vimmerby. I övrigt är saluhallar och exklusiva restauranger hänvisade till import.

Wagyuköttet kallas också kobebiff och räknas som ett av världens dyraste kött.

Men efter skräckhistorier om hur de japanska wagyukreaturen föds upp tror många på en efterfrågan för svenskt kött från nötkreatur som har fått beta gräs utomhus.

Wagyukött

Har en högre grad av marmorering, fett inspträngt i köttet, än annat nötkött. Även andelen omättat fett är högre.

I Japan säljs köttet under områdesnamn till mycket högra priser.

Wagyun växer långsammare och slaktas senare än andra nötkreaturraser.

Rasen föds förutom i Japan upp i bland annat Australien, USA, Canada och Scotland.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.