Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Docenten Per Johnsson i klinisk psykologi på Lunds universitet beskriver hur den potentiella djurplågarens karaktärsdrag kan vara. Foto: SVT/Firas Razak

Expert tror att hundplågaren i Malmö kan vara ute efter uppmärksamheten

Publicerad

En kvinna i 75-årsåldern greps 28 december i Malmö misstänkt för att ha placerat ut föremål för att skada djur. Kvinnan släpptes dagen efter men är fortsatt misstänkt. Per Johnsson, docent i klinisk psykologi på Lunds universitet beskriver personer som utför den typen av handlingar som kvinnan misstänks för som personer med låg moral och ofta massor av vrede.

En av anledningarna till varför djurplågaren fortsätter med sina handlingar menar Per Johnsson är den stora uppmärksamheten som uppstått.

– När han, hon, hen läser det här i tidningen så blir det en känsla av att: ”Jag kan göra andra illa och hämnas på dem eventuella oförrätter jag har varit med om tidigare”.

Förgöringsbrott innebär att man avsiktligt sprider saker som skadar djur eller växter. Döms en person för grovt förgöringsbrott kan straffet vara på minst ett halvår upp till sex års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.