Eric Nerme Nordhammar ser många orsaker till att det kan dröja med fiberutbyggnad. Foto: SVT

Experten: ”De som inte fått fiber än skriker efter det”

Publicerad

Fibertäckningen i Skåne har ökat rejält det senaste åren men ännu finns vita fläckar, främst på landsbygden.

När SVT Nyheter 2015 skickade ut en enkät till 40 000 svenskar 2015 var 12 procent av hushållen på Skånes landsbygd fiberanslutna. I oktober 2020 hade den siffran ökat till 51 procent.

2015 var stora delar av Skåne röda. Foto: SVT Design
Uppkoppling och täckning

– Det fanns inget stort kundtryck för några år sedan. Sedan kom exempelvis streamingtjänster och folk kunde se värdet i fiber, säger Eric Nerme Nordehammar som är fiberkonsult i 15 skånska kommuner.

I oktober 2020 har samtliga tätorter i Skåne en god anslutningsgrad. Foto: SVT Design

Stora bidrag

Inför hösten finns totalt 1,6 miljarder kronor i stöd att söka. En dryg tredjedel uppskattas tillfalla södra delarna av Sverige.

– Man syftar till att få så mycket pang för pengarna som möjligt, så många hushåll till så låg kostnad som möjligt, säger Eric Nerme Nordehammar.

Han ser att stödpengarna kommer att göra att antal fiberanslutningar kommer att öka rejält.

– Man satsar även på att dra fiber fram till hus, även om ägarna inte vill ha i dagsläget, vilket kommer att underlätta för framtiden.

Komplex ansvarsfråga

Trots den stora utvecklingen så kan det för många dröja länge från en intresseanmälan till att fibret finns i huset. För spelutvecklaren Kostas Gialitakis i Blentarp tog det hela sju år.

– Ansvarsfrågan är ytterst komplex. I vissa fall finns terrängmässiga svårigheter, trots att man tycker man borde veta hur terrängen ser ut kommer det ofta överraskningar, säger Eric Nerme Nordehammar.

Andra omständigheter kan vara markägarförhållanden och höga kostnader för avlägsna hus.

– Det finns en viss avsaknad av reglering på fibermarknaden. Frågan har varit styvmoderligt behandlad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppkoppling och täckning

Mer i ämnet