Senast Malmö FF vann allsvenskan var 2017, på upptaktsträffen inför årets upplaga tippas de ta hem det igen. Foto: Emil Langvad / TT

Expertisen: Malmö FF vinner allsvenskan

Publicerad

Regerande mästaren AIK får släppa greppet om Lennart Johanssons pokal i höst. I alla fall om den samlade svenska fotbollsexpertisen får rätt.

SM-guldet återvänder till Malmö FF – som får hårdast konkurrens från IFK Norrköping.

– Allsvenskan har bara blivit bredare och starkare. Det finns många som slåss om det, säger MFF-anfallaren Markus Rosenberg.

Journalister, experter, sponsorer, tränare, ledare, spelare och annat löst fotbollsfolk tippade som vanligt årets allsvenska på upptaktsträffen. Slår profetian in vinner Malmö FF före IFK Norrköping, AIK och Häcken. I andra änden av tabellen hamnar nykomlingarna Eskilstuna och Falkenberg.

Malmö FF jagar sitt 21:a guld – samtidigt som veteranen Rosenberg gör sin sista säsong.

– Man tar allt med en klackspark och njuter, men i år är det ännu mera revanschlusta eftersom vi inte vann förra året.

– Vi har kunnat behålla nästan hela truppen och kryddat med nya spelare, säger Rosenberg.

”Stor potential”

Norrköping, tvåa förra året, håller sin position som absolut topplag.

– Det har gått lite upp och ned under försäsongen. Vi har plockat in bra värvningar men det ska fungera under 30 omgångar. Vi har en stor potential i laget och en spännande säsong framför oss, säger Alexander Fransson i Norrköping.

AIK:s lagkapten Henok Goitom:

– Vi hade en trög start förra året, men växlade upp och det tror jag vi gör den här säsongen också, säger han.

Häckens Alexander Jeremejeff har inget emot tipset som fyra.

– Vi jagar lite underifrån. Det är många som tror på oss, men det finns många bra lag och stora klubbar som vi ska försöka slå, säger han.

HIF bygger vidare

Andreas Granqvist har genomfört sin första försäsongsträning på svensk mark sedan 2008. Helsingborg anses ha vad som krävs för att på nytt etablera sig i högsta serien.

-Vi har ett intressant lag. Ett väldigt rutinerat lag. Jag tror inte att de andra lagen ser oss som en vanlig nykomling. Vi ska fortsätta bygga vidare på det vi hade förra året. Ett bollförande, offensivt lag. Norrköping hemma bli ett bra test redan i premiären, säger landslagskaptenen.

Fakta: Så tippar experterna årets allsvenska

1) Malmö FF

2) IFK Norrköping

3) AIK

4) Häcken

5) Djurgården

6) Hammarby

7) Östersund

8) Gif Sundsvall

9) Elfsborg

10) Örebro

11) Helsingborg

12) Kalmar FF

13) IFK Göteborg

14) Sirius

15) AFC Eskilstuna

16) Falkenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.