Vombsjön är råvattentäkt för 400 000 hushåll. Foto: Johan Dernelius

Ny algblomning kan påverka skånskt dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Biologiska institutionen på Lunds universitet ska forska på hur en ny sort algblomning påverkar vattnet i Vombsjön och Ringsjön. Giftig algblomning är särskilt besvärligt i sjöarna då de är dricksvattentäkter i Skåne.

Karin Rengefors, professor på Lunds universitet, håller i ett av de 17 projekt som får tre miljoner kronor vardera av forskningsårdet Formas. De ska forska på hur algblomningen påverkas av extremvärmen i sommar. Karin Rengefors förklarar att det är besvärligt när giftiga alger blommar i sjöar som ska ge oss dricksvatten.

– Man måste ta bort vanliga blågrönalger då de är giftiga. Tidigare har man trott att de växer särskilt mycket under värmen. Förra sommaren märkte man att det istället växte en annan typ av algblomning som kallas dinoflagellater, säger Karin Rengefors.

Okända alger kan påverka vattnet

Problemet med den nya typen av algblomning som växer är att man inte vet hur den påverkar vattnet i sjön. Dricksvattenverket som renar vattnet från Vombsjön är inte anpassat för att hantera olika sorters algblomningar som dinoflagellater.

– Man vet inte vare sig dinoflagellater har en positiv eller negativ påverkan på vattnet. I och med att sjöarna faktiskt är dricksvattentäkter är det viktigt att vi får kunskap om dess påverkan, säger Karin Rengefors.

Nya forskningen påbörjas i maj

För att ta reda på dinoflagellaters påverkan på vattnet i Vombsjön och Ringsjön kommer forskarna ta prover under sommarhalvåret. Syftet med proverna är att få förbättrade prognoser. De första tas i maj och beräknas hålla på fram till september i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.