Få kamphundsraser på brukshundklubben

Uppdaterad
Publicerad

SKÅNE | Ägare till kamphundsraser lyser med sin frånvaro på brukshundklubbarna trots att de är välkomna dit. Men det finns undantag.

– Man måste vara envis och träna mycket. Planera sin träning, ha en målsättning och ha en hund som tycker om att jobba, säger Tereze Lindberg.

Hon tävlar elitklass i flera tävlingsgrenar med sin amstaff Bosse och är en flitig besökare på Malmö brukshundklubb. Men förutom Bosse finns det bara ett fåtal andra hundar av kamphundsras på Malmö brukshundklubb. Och detta trots att klubben är den största i Sverige. Att kamphundsraserna blivit populära bland en del oseriösa hundägare tror Tereze Lindberg är en orsak.

– Tyvärr är det många som skaffar dessa hundar av fel anledning. Som inte har intresset att ha koll på sin hund, säger hon.

Nio av tio brukshundklubbar som Sydnytt ringt till säger samma sak. Alla hundraser är välkomna att träna men ägare till kamphundsraser visar inget intresse att gå kurs. Men på brukshundklubben i Landskrona ser det annorlunda ut. Där har man en eller två hundar av kamphundsras i varje kurs. Skräddarsydd träning kan vara förklaringen.

– Om där är ett ekipage i en kurs som inte kan ta till sig uppgifterna har vi en back up plan som innebär att vi tar in ytterligare en instruktör som kan ge privatlektioner, säger Elin Björn, utbildningsansvarig Landskrona brukshundklubb.

Hon anser att ägare till kamphundsraser har ögonen på sig. Och att kraven från allmänheten är höga. Detta kan vara en anledning till att många drar sig för att gå kurs.

– Det kan vara så att man känner sig lite utanför när man har denna sortens hund. Att man känner sig utdömd och utpekad. Då kan det vara så att man inte vågar eller vill gå kurs.

Tereze Lindberg önskar att fler ägare till kamphundsraser tränar med sina hundar.

– En lydig hund är mycket trevligare. Man bör aktivera sin hund. De ska inte bara gå i koppel tre gånger om dagen, säger hon.

Nicole Holler

nicole.holler@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.