Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampanjen har skapat en viss oro bland socialsekreterare, menar Lise Aragaw Johansson, tidigare socialsekreterare. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Emilio Garro/SVT

Facket om kampanjen mot socialtjänsten: ”Man blir orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har svenska myndigheter varit måltavlor för en påverkanskampanj där framförallt socialtjänsten anklagas för att stjäla barn. Facket larmar nu om att det riskerar att förvärra en redan ohållbar arbetsmiljö.

– Socialsekreterare är ju ständigt utsatta för hot och våld i sitt arbete, för man behöver handskas med svåra ärenden, säger den tidigare socialsekreteraren Lise Aragaw Johansson, som idag är huvudskyddsombud på socionomernas fackförbund Akademikerförbundet.

Under stora delar av året har det spridits desinformation om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn.

Skapar oro bland socialsekreterare

Lise Aragaw Johansson, som tidigare var socialsekreterare, säger att man inte har kunnat se någon ökning av hot på grund av kampanjen, men att den skapat en viss oro bland socialsekreterare.

– Vi har inte fått in rapporter om att det ökade när den här informationen började spridas, men när det blossade upp som mest så blev man lite orolig, säger hon.

Hon berättar bland annat att en medlem passerade en demonstration på ett torg i Malmö och att personen kände oro för om hen skulle kunna gå förbi säkert.

– Att behöva hantera det i sitt dagliga arbete, att det härjar omkring någon slags osanning, det är ju inte bra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer