Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstrationen hölls under lördagen på Stortorget i Malmö. Hör ordförande i fackförbundet Sveriges lärare Åsa Fahléns och kommunpolitikern Sara Wettergrens (L) olika perspektiv i videon. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Lärare demonstrerar mot neddragningar i Malmös skolor

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Sveriges lärare menar att situationen i Malmös skolor redan är besvärlig med för få resurser, och att besparingar inte gör saken bättre. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen menar däremot att det i praktiken inte blir några nedskärningar i år.

– Vi vill att man ser skolan som en investering trots att det är sämre tider ekonomiskt, annars blir det väldigt dyrt i framtiden, säger Åsa Fahlén, ordförande i fackförbundet Sveriges lärare.

”Risken är att lärare lämnar yrket”

Hon menar att nedskärningar kan leda till att man minskar antalet specialpedagoger och att det blir fler elever per lärare. Samtidigt som hon menar att det kommer bli ett svårare uppdrag för lärare att leda undervisningen.

– Det blir en otroligt tuff miljö för lärarna och det drabbar elever, särskilt elever som redan har svåra förutsättningar, och risken är att lärare lämnar läraryrket, säger hon.

Motstridiga uppgifter

Sveriges lärare hävdar att Malmö ska spara runt 200 miljoner på skolan i år, men så stora besparingar blir det inte i praktiken enligt Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden. Hon uppger att grundskolorna ska spara 89 miljoner i år, motsvarande 1,6 procent av budgeten.

– De effektiviseringar vi gjort är på grund av ett extremt tufft ekonomiskt läge, vi har i så hög mån som möjligt försökt skona skolorna, men det tuffa läget spiller så klart över på skolorna, säger hon.

Dämpat behov av vuxenutbildning och ökade intäkter

Josefine Persson jobbar som förskolelärare i Malmö och deltog i demonstrationen. Hon menar på att det redan finns för lite resurser, att klasserna redan är stora och att barnen inte får den hjälpen de behöver.

– Vi ser varje dag vilken betydelse det har om vi hinner med barnen eller inte, säger hon.

Hennes förhoppning är att politiker och medborgare lyssnar, och att skolorna ska få de pengar som behövs.

Men enligt förskoleförvaltningen kommer inte förskolorna att märka av några besparingar eftersom intäkterna har ökat, både i form av barnomsorgsavgifter och statsbidrag. Samtidigt skriver Emma Sandberg, ekonomichef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att i princip hela besparingen finansierats av att behovet av utbildningsplatser för vuxenutbildningen har gått ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.