Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För konstnären Carl Christian Tofte blev husköpet vid Pulken ett lyckokast. Möt den hängivne tranmålaren i klippet. Foto: SVT/TT

Tranor i tusental överraskning för fågelmålaren vid Pulken

Uppdaterad
Publicerad

När danske konstnären Carl Christian Tofte skaffade hus vid sjön Pulken utanför Åhus var han inte beredd på den stundande invasionen. Nu har han blivit en hängiven tranmålare.

– Numer känns 5000 tranor som en rätt normal dagsnotering, rekordet ligger på uppemot 10 000 på en dag, konstaterar Carl Christian och blickar ut över den lätt dimhöljda sjön.

När SVT hälsar på syns inte mycket av den stundande invasionen. Vädret har varit kallt de senaste dagarna och utfodringen vid Pulken har inte kommit igång än. I stället ägnar sig Carl Christian åt att förebereda sin vårutställning hemma i huset, där andelen verk med tranmotiv växer för varje år.

– Det är svårt att inte bli fascinerad av tranorna. Just nu ser man dem samlas ute på fälten, men än söker de sig mest till sjön kvällstid, berättar Carl Christian.

Förstörda åkrar

Huset vid Pulken köpte han 2006, ovetande om att han flyttade rakt in i ett blivande fågeleldorado. Redan då rastade visserligen tranor i trakten om vårarna, till stor förtret för traktens bönder som klagade över förstörda fält. För att skydda vårgrödorna började man 2012 utfodra fåglarna med korn. Därmed etablerades Pulken som rastplats för vårhungriga tranor på väg hem efter vintervistet.

Möt konstnären och tranentusiasten Carl Christian Tofte i kllippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.