Saad Alsaudi anklagas för att ha ljugit om sin ålder. Foto: SVT

Falsk bild smutskastar ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

En man i Kristianstad anklagas nu av en stor tabloidtidning i England för att ha ljugit om sin ålder för att få asyl i Sverige.

Som bevis använder tidningen en bild som togs för fem år sedan.

Idag berättar snart tjugoårige Saad Alsaudi att påståendet är totalt felaktigt och gjort i syfte att sänka invandrarnas trovärdighet.

Saad Alsaudi blev Kristianstads stolthet när han för fem år sedan blev den snabbaste 14-åringen i Sverige. Nu anklagas Saad Alsaudi för att ha ljugit om sin ålder och det sker i Englands näst största dagstidning.

– Det var en kompis som för några dagar sedan gav mig en länk till Daily Mail som jag då kunde läsa. Det var hemskt, säger Saad Alsaudi, till SVT Nyheter Skåne.

En fem år gammal bild

På Daily Mails hemsida kan man i artikelns inledning läsa: ”Alarmerande bilder med bland annat 'Sveriges snabbaste 14-åring' belyser en växande skandal i Europas asylkris” och man talar om en ”gigantisk bluff”.

”Han ser ut att kunna vara deras far”, fortsätter tidningen och antyder att han joggar med påstått jämnåriga.

– Att en så stor tidning inte undersöker fakta är märkligt, säger Saad Alsaudi.

Vad som inte sägs är att bilden togs för fem år sedan när att hans stolta före detta lärare bjöd in honom till hans gamla skola för att inspirera de yngre barnen, som han då tog en joggingtur med runt skolan.

– Jag ville bredda friidrotten och få igång dem, säger Saad Alsaudi..

Rykten på sociala medier

När bilden kom i tidningen för fem år sedan, började genast spekulationerna bland annat på internetforumet Flashback.

– Jag brydde mig inte så mycket om Flashback för flera år sedan, men nu när det kom i den här stora tidningen, så reagerade jag, säger Saad Alsaudi..

Men det finns andra bilder som när Saad Alsaudi som sex-sjuåring kom med sin familj till Sverige från Irak med, enligt honom själv, id-handlingar och giltiga tillstånd. Han saknar alltså varje skäl till att ljuga om sin ålder.

– Min bild har använts för att sänka invandrargruppen och invandrarungdomarna som kommer hit.

FOTNOT: Kristianstadsbladet skrev först om händelsen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.