De kommersiella snabbtesten som säljs i butik kan bidra med en falsk trygghet som ger ökad smittspridning enligt smittskyddsläkare Eva Melander. Foto: TT

Region Skåne varnar för kommersiella snabbtest

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har kommersiellt producerade antigentester för covid-19 funnits tillgängliga i butiker och på apotek. Region Skåne varnar nu för att falska negativa resultat kan bidra till den ökade smittspridningen i samhället.

– Felanvändning av antigentester kan leda till falsk trygghet och en ökad risk för smittspridning, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

Enligt regionen handlar det ofta om personer som vid sina första symptom tagit ett antigentest själva som visat negativt. När de mer allvarliga symptomen som lukt- eller smakbortfall dykt upp senare har de tagit ett PCR-test som visat sig vara positivt.

– Snabbtester ska inte användas för att kunna avstå från att följa gällande rekommendationer eller för att utesluta covid vid symtom. Har man symtom som skulle kunna vara tecken på covid ska man testa sig med PCR-test via 1177.se, säger Eva Melander.

Fortsatt ökning bland yngre

Under förra veckan konstaterades 446 nya fall covid-19 i Skåne, jämfört med 389 veckan innan. Det är den tredje veckan i rad som antalet bekräftade fall ökar långsamt.

– Vi ser en ökning av antalet positiva i åldrarna 20-59 år medan fallen bland 15-19 åringar minskar, säger Eva Melander.

Högst smittspridning under vecka 30 var det i Båstad kommun med 116 bekräftade fall per 100.000 invånare. I Perstorp, Höör, Östra Göinge, Bromölla, Ystad och Simrishamn konstaterades inga nya fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer