Polisen anlände till Västervångskolan under morgonen. Nu utreder man en elev för förberedelse till mord. Foto: Mikael Nilsson

Elev misstänkt för förberedelse till mord på Västervångskolan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kallades till Västervångskolan i Trelleborg under torsdagsmorgonen sedan det kommit larm om en hotfull person på skolan. Polisen utreder nu förberedelse till mord.

– Det är den elev som ringer in till polisen som senare blir misstänkt. Eftersom flickan är minderårig är det nu sociala myndigheter och åklagare som bestämmer hur man ska gå vidare, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin, till SVT Nyheter Skåne strax före klockan 14 på torsdagen.

Det handlar om en flicka under 15 år som är elev på skolan och hon är nu överlämnad till sina vårdnadshavare och de sociala myndigheterna är inkopplade. Polisen utreder nu händelsen som förberedelse till mord.

Vad krävs för att bli misstänkt för det?

– Det kan räcka med att man rekat eller liknande för att bli misstänkt för förberedelse till mord, säger Katarina Rusin.

Polisen vill inte gå in på detaljer men de förberedelser som flickan ska ha gjort rör sig om ett hot som är riktat mot flera elever på skolan.

Elever låstes in

Enligt uppgift till SVT Skåne tog även skolan allvarligt på uppgifterna och eleverna på skolan hölls inlåsta till en början.

– Vi kunde snabbt konstatera att situationen inte var hotfull och att det inte fanns någon fara. Tyvärr kommunicerades inte den informationen med detsamma till räddningstjänsten. Det var nog därför skolan agerade, säger Sara Andersson, presstalesperson hos polisen.

– Med tanke på omvärldsläget, bland annat det som hände i Finland, så ser vi allvarligt på det hela och det är viktigt att vidta åtgärder, säger Sara Andersson.

Avstämningsmöte

Trelleborgs kommun har en förstärkt närvaro på skolan under eftermiddagen.

– Vi jobbar med trygghetsskapande insatser och har förstärkt elevhälsopersonalen samt med stöd till personalen, säger Cecilia Palmqvist som är verksamhetschef på bildningsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.