Familj seglar jorden runt

Publicerad

Efter år av planering är det dags för familjen Hammarberg från Malmö att åka jorden runt med sin segelbåt. Med två små barn ombord är det mycket som ska planeras.

I åtta år har Linda och Ludvig Hammarberg bott på båten Mary af Rövarhamn i väntan på den långa resan. Barnen Lovis, fyra år och Otto, snart tre år, har bott hela sitt liv på båten.

– Idén om en jordenruntsegling väcktes för nio år sedan när vi seglade Ludvigs förra båt. Nu är det dags. Det är perfekt för Lovis börjar skolan om tre år, så vi har några år på oss, säger Linda Hammarberg.

– Vi har bott i båten och är vana vid det trånga utrymmet. Dessutom har vi seglat jättemycket varje sommar de senaste åren, säger Ludvig Hammarberg.

Familjen har idéer om vart de vill åka, men den exakta resrutten bestäms efterhand. Att lyckas underhålla barnen på båten är en av familjens största utmaningar.

– Förra året när vi seglade över Nordsjön så gick vi ner till Lovis och sa att land var i sikte. Men hon höll på att rita något och det var mycket viktigare. Mycket pennor, papper och pyssel behövs, säger Linda.

– Och pärlplattor, fyller Lovis i.

När det gäller säkerheten har de bland annat satellittelefon, livflotte och mediciner ombord. Även maten måste planeras.
– Vi har köpt mycket sojaprodukter. Så om fiskelyckan inte skulle hålla i sig så har vi det. Sen får vi köpa mat efterhand, säger Linda.

När de seglar över haven måste de segla dygnet runt. Den längsta sträckan blir en månad till havs. De har utrustning som hjälper dem hålla koll på nätterna och sen turas de om att hålla vakt. Om tre år beräknar de vara hemma igen.
– Då flyttar vi nog till ett litet hus någonstans eller så får vi köpa en större båt och bo på, säger Ludvig.

Besök gärna familjens blogg: www.symary.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer