Reparationsarbete på radhuset dagen efter explosionen i Staffanstorp. Foto: SVT

Familjen i villan vittnade mot gängkriminell

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har ännu gripits för nattens explosion vid en bostad i Staffanstorp. Familjen i bostaden har tidigare vittnat mot en gängkriminell.

Larmet kom in strax före midnatt. En explosion hade inträffat vid en villa i Staffanstorp. Flera rutor till bostaden krossades och fönsterbleck slets bort. Radhuset har spärrats av för en undersökning av bombtekniker och kriminaltekniker. En person befann sig inne i bostaden när explosionen inträffade. Vederbörande ska inte ha skadats, uppger polisen.

– Det är fortfarande ingen gripen, men vi arbetar med fallet, säger Kim Hild, informatör vid polisen i Region Syd.

Vittnat mot kriminell

Den familj som bor i huset har tidigare vittnat i en rättegång mot en medlem i det kriminella gänget La Familia. Gängmedlemmen dömdes i maj 2017 till ett års fängelse för bland annat utpressning mot en av personerna som bor i huset i Staffanstorp, något som Sydsvenskan rapporterade först om.

– Det är en av bakgrundsinformationerna som vi använder för att se om det kan vara en motivbild till detta ärende. Vi vänder på alla stenar, säger Stefan Svensson vid Skånepolisens avdelning för grova brott.

Söndagsnattens sprängning rubriceras som mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

– Det finns vittnen till smällen, men jag har inga vittnen som har sett någonting av händelsen i övrigt, säger Stefan Svensson.

– Jag avvaktar den tekniska undersökningen för att få lite hum om vad det är som har sprängts, om det är sprängämne eller någon kraftigare fyrverkeripjäs.

Bilen exploderade

En av personerna i villan arbetar inom räddningstjänsten i Staffanstorp.

– Jag kan bekräfta att det är en av mina kollegor som bor i bostaden. På nyårsafton exploderade hans bil, men jag känner inte till någon hotbild mot honom. Stödfunktioner har satts in och vi ser mycket allvarligt på händelsen, sade räddningstjänstens yttre befäl Bo Nilsson till SVT:s utsände reporter Mikael Nilsson tidigare under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.