Under ett vårdbesök rymde den intagna genom ett fönster och det tog 18 dagar innan polisen fick fatt honom. Foto: Linda Ekström/SVT

Fånge på Fosieanstalten i Malmö rymde under vårdbesök – tog 18 dagar att hitta

Uppdaterad
Publicerad

Fången kördes med bevakad transport till ett vårdbesök. Väl där fick han stanna under natten men på förmiddagen efter klättrade han obemärkt ut genom sitt fönster och höll sig gömd i 18 dagar.

Fången, som av anställda inom Kriminalvården beskrivs som manipulativ och tidigare ska ha rymt från ett Sis-hem, fördes till Beroendecentrum i Malmö. Enligt egen uppgift ska han ha tagit narkotikaklassad medicin utan recept.

Efter att ha spenderat natten på Beroendecentrum kom vårdpersonal och kriminalvårdare in i rummet och märkte att han inte var där och att låsanordningarna på fönstret skruvats bort. Sjuksköterskan som jobbade ska då ha utbrustit: ”Han har fan stuckit”.

Skarp kritik i intern utredning

I en incidentutredning för utredaren fram skarp kritik mot Kriminalvårdens personal.

Där framgår bland annat att det tidigare hittats verktyg i fångens cell. På grund av bristande visitation i samband med vårdbesöket kan Kriminalvården ha missat att klienten hade verktyg på sig även in på Beroendecentrum.

Utöver det kritiseras personalen för brister i säkerhetsarbetet. I stället för att följa korrekta rutiner har de arbetat slentrianmässigt.

Inget handfängsel i rummet

Kriminalvårdarna var inte med fången i rummet utan satt utanför. Under stora delar av tiden var dörren dessutom stängd, även om det fanns ett fönster in i rummet.

Fången behövde inte heller ha handfängsel på sig i rummet, ett beslut som enligt utredaren inte fattades på korrekt grund.

Fången rymde från sitt rum den 1 april i år och fångades in av polis igen den 19 april, efter 18 dagar på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.