Färdigbakat på klassiskt bageri i Höör

Uppdaterad
Publicerad

I över 100 år har det bakats bröd på Brödboden i Höör, men nu är det färdigbakat. På tisdagen stängde det lilla bageriet vid tågstationen för gott.

Det är dan för dopparedan och kunderna kommer i en strid ström till Brödboden mittemot tågstationen i Höör. Allt är som det ska vara förutom att det är sista dagen någonsin som Brödboden håller öppet.

– Det var droppen när de började med vägarbetet här utanför. Men det är många faktorer, alla butiker bakar själv i dag. Det är svårt att konkurrera med alla när det är många fler om det, säger delägaren Mats Pålsson.

Mats Pålsson har jobbat på bageriet i över 30 år och hans fru Eva i ungefär 25 år.

– Det är blandade känslor naturligtvis. De flesta vet att vi ska stänga, men det har undgått några som undrar om vi öppnar igen efter helgerna, men det gör vi ju inte, säger delägaren Eva Pålsson.

Kommer att vara saknat

– Det kommer en och annan tår när man börjar fundera. Jag har ändå gått i de här lokalerna i 33 år, säger Mats Pålsson.

Och att döma av tillströmmningen och lyckoönskningarna kommer Brödboden att vara saknad.

– Vi kommer sakna det jättemycket, nu får vi inget grovbröd, det är inte klokt, säger stamgästen Birgit Nilsson.

Hon får medhåll av Gun-Britt Nilsson.

– Alla andra butiker i Höör har ju bröd i dag även om det kanske inte är av samma kvalitet, säger hon.

Det råder inga tvivel om vad som varit kundernas favorit genom åren : ”Dubbelgrovan”, som bakas enligt ett hemligt recept.

– Det var en kund i går som frågade om receptet nu blir tillgängligt; ”Nej, det tar vi med oss”, sa jag. Man vet aldrig vad som händer i framtiden, säger Eva Pålsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.