Foto: Arkivbild

Färdtjänstförare tafsade på funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

En chaufför i 45-årsåldern tafsade på två mentalt funktionshindrade kvinnor i färdtjänstbilen.

Mannen som hade till uppgift att ta hand om kvinnorna döms till böter och villkorlig dom.

Den ena kvinnan som på grund av downs syndrom bor på ett LSS-boende i Hässleholm, brukade vara glad när hon kom tillbaka efter sitt arbete i kommunen. Men en dag var hon inte som hon brukar, och en anställd frågade kvinnan om det hade hänt något.

”Taxigubben tafsade på mej” fick hon till svar.

Färdtjänstföraren, en man i 45-årsåldern, ska under färden ha dragit upp kvinnans klänning och tagit på henne mellan benen.

Någon vecka innan ska en annan kvinna som är mentalt funktionshindrad ha blivit trakasserad av samma chaufför. Även hon har behov av färdtjänst för att ta sig till den dagliga verksamheten i Kristianstad.

Chauffören drog ned sin gylf

Den andra kvinnan berättade för en anställd på den dagliga verksamheten att taxichauffören hade stannat bilen på vägen dit, tagit av henne koftan och slickat henne på brösten. Därefter hade taxichauffören dragit ned sin gylf, berättade hon.

Händelserna inträffade i maj förra året och under tisdagen kom domen som fäller chauffören för sexuellt ofredande i två fall.

Att de båda kvinnorna, oberoende av varandra, pekat ut samma gärningsman styrker deras berättelser anser tingsrätten.

Att mannen dessutom ofredat mentalt funktionshindrade personer som han skulle ta hand om gör att brottet kvalificerar för ett fängelsestraff. Men, resonerar tingsrätten, mannen skulle sannolikt bli av med sitt jobb och dessutom har det gått lång tid sedan händelserna.

Därför stannar straffet på villkorlig dom, böter på 24 000 kronor samt skadestånd på 20 000 kronor till kvinnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.