Musikalartisten Fred Johanson och stjärnskottet Sofie Gunnarsson spelar huvudrollerna ”Skönheten och Odjuret” som har premiär på Malmö Opera hösten 2019. Foto: SVT

Malmö Operas storsatsning: Skönheten och Odjuret

Uppdaterad
Publicerad

I oktober får Skönheten och Odjuret nytt liv i vad Malmö Opera själva kallar för sin största musikalsatsning sedan Kristina från Duvemåla.

I huvudrollen som Odjuret är det den rutinerade musikalskådespelaren Fred Johanson, som själv tidigare gestaltat samma roll i Göteborg. Sofie Gunnarsson spelar Skönheten, och hon blev tämligen överraskad när hon blev kontaktad för rollen.

– Jag fick ett telefonsamtal mitt i ett annat jobb och minns att jag blev lite överraskad. Det var ett 040-nummer och då det är ett Malmönummer tänkte jag först att det var en telefonförsäljare. Men jag svarade och blev superglad och helt pirrig i kroppen. Jag tackade naturligtvis ja, berättar Sofie Gunnarsson.

Musikalartisten Fred Johanson och stjärnskottet Sofie Gunnarsson spelar huvudrollerna ”Skönheten och Odjuret” som har premiär på Malmö Opera. Foto: Johan Dernelius

Tekniska lösningar

Föreställningen är fullspäckad med tekniska lösningar som koordineras med skådespelarnas rörelser och uttryck. I allt detta förvandlas Fred Johanson från odjur till den ståtlige prins som han egentligen är. Ett förvandlingstrick som både behöver smälta in i föreställningen och gärna vara lite skräckinjagande.

– Det är lite tokigt hela tiden på vår teknikrepetition. Det är mycket som ska klaffa, speciellt de snabba kostymbytena. Jag ska till exempel byta från odjurets klädsel till prinsens kostym uppe på scenen. Liggande på rygg, vrålandes i rök och stroboskopljus, samtidigt som jag snurrar runt på en osynlig skiva, berättar Fred Johanson om en av de mer utmanande scenerna.

60 föreställningar

Linus Fellbom har regisserat föreställningen, som har premiär fredagen den 18 oktober. Redan nu är 60 föreställningar planerade.

Se ett smakprov från föreställningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer