Fas 3 riskerar anställdas jobb

Publicerad

Gratisarbetande långtidsarbetslösa riskerar att på sikt tränga undan ordinarie personal. Det varnar kommunalarbetarförbundet i Helsingborg där arbetsförmedling och kommun satt i system att placera långtidsarbetslösa på olika kommunala arbetsplatser.

– Vi har försökt stoppa vissa placeringar, berättar Camilla Jönsson från Kommunalarbetarförbundet.

Långt samarbete
I Helsingborg har kommunen och arbetsförmedlingen länge haft ett nära samarbete. Det är en förklaring till att Helsingborg har många fler långstidsarbetslösa placerade på kommunala arbetsplatser än övriga skånska kommuner.

Efter 450 dagars arbetslöshet slussas alla arbetslösa vidare till den s k tredje fasen av regeringens jobb och utvecklingsgaranti – Fas 3. Därmed placeras många på arbetsplatser där de får högst 9 000 kr i månaden från Försäkringskassan medan arbetsgivaren får ett statligt bidrag på 5 000 kr i månaden.

Går inte att undvika
Det blir således ”billigt” för kommunen att erbjuda platser till långstidsarbetslösa. Å andra sidan ska de inte ersätta den ordinarie personalen, utan enbart göra jobb som de fast anställda inte brukar göra. Gränsen är dock mycket svår att dra konstaterar Christina Troedsson som är Fas 3-placerad på stadsbiblioteket i Helsingborg.

-Jag sorterar böcker och laddar ner talskivor, berättar hon.

Hon brukade undervisa i engelska och tyska på olika studieförbund, men för några år sen sinade jobben. Som Fas 3-placerad utför hon nu jobb som även ingår i bibliotikariernas arbete. Men att helt undvika att göra de personalens jobb är omöjligt anser hon.

-Vad ska man göra? Det går ju inte att hitta på arbetsuppgifter.

Svårt undvika
Peter Mauritzson på Arbetsförmedlingen i Helsingborg håller med om att det är svårt att helt undvika undanträngningseffekter, d v s att Fas3-placerade tränger undan de fast anställda.

-Men vi gör vårt yttersta för att undvika felplaceringar, säger han.

De långstidsarbetslösa kan dock på sikt tränga undan de fast anställda anser Camilla Jönsson på Kommunalarbetarförbundet i Helsingborg. Hon har redan – utan att lyckas – försökt stoppa ett par placeringar på olika förskolor i Helsingborg.

– Vi varnade för undanträngningseffekter i samtal med arbetsförmedlingen på ett par förskolor. Men vi har blivit oense.

”Leder ingenstans”
Under det närmaste året kommer allt fler långtidsarbetslösa att slussas vidare till den tredje fasen, konstaterar Camilla Jönsson med en suck.

-Vi tycker inte alls om Fas 3. Systemet leder ingenvart. Jag känner inte till nån som fått ett riktigt jobb.

Christina Troedsson på biblioteket är dock nöjd. Hon har fyllt 60 och ser Fas-3-placeringen som ett bra slut på ett långt yrkesliv.

-Men det är ingenting för yngre människor! De ska ha ett riktigt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer