Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den före detta IB-agenten Gunnar Ekberg i Malmö ser allvarligt på att säkerhetspersonal kan ha fått sina namn röjda i fallet med de spionmisstänkta bröderna. Hör mer i videoklippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Skånske ex-agenten om spionmålet: ”Allvarligt om namn har läckts”

Uppdaterad
Publicerad

Att namn på anställda inom svensk säkerhetstjänst kan ha läckt ut är särskilt allvarligt. Det säger den före detta IB-agenten Gunnar Ekberg apropå fallet med de två spionmisstänkta bröderna. På fredagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt.

‍‍– Det är en allvarlig tilldragelse. Om namnlistor plockats ut kan ett stort antal människor bli värdelösa i hemlig tjänst, säger Gunnar Ekberg, före detta underrättelseagent inom den militära organisationen IB.

SVT Nyheter träffar honom i bostaden i Malmö för ett samtal kring det uppmärksammade fallet. Gunnar Ekberg betonar att han enbart ögnat igenom den kraftigt maskade förundersökningen om de två spionmisstänkta bröderna.

‍– Det är svårt att säga vilken drivkraften kan ha varit. Men jag har svårt att hitta ett ideellt motiv till att spionera mot Sverige i fredstid, säger han.

”Kan spåras”

För egen del lutar han mer åt att ekonomisk vinning kan ha varit motivet.

‍– Det är mycket uppgifter om hur pengar skickats mellan olika pengar och konton. Det är lite knepigt, sådant kan spåras, säger Gunnar Ekberg.

Se videon med före detta IB-agenten Gunnar Ekbergs tankar kring fallet – och hör vad som driver en spion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer