Det betalades ut 20 miljoner felaktigt i bostadsbidrag och underhållsstöd bara i Skåne under 2020. Foto: SVT

Fejkade skilsmässor bakom felaktiga miljonutbetalningar

Uppdaterad
Publicerad

Varje år blir summan på återbetalningskraven högre och högre. 2020 var ett rekordår. Det vanligaste sättet att lura systemet på för att få ut mer bidrag genom sitt boende är att fejka en skilsmässa.

– På så sätt kan man få dubbelt bostadsbidrag och underhållsstöd om man har barn, trots att man bor tillsammans, säger Peter Fausö som är områdeschef för södra Sverige på Försäkringskassan.

2020 konstaterade Försäkringskassan att det betalades ut nästan 11,6 miljoner felaktigt bara i bostadsbidrag i Skåne. Motsvarande siffra för underhållsstöd var drygt åtta miljoner. Men hur mycket det egentligen handlar om vet man inte.

– Ett mörkertal finns det alltid, men hur stort det är vet vi inte. Det är ingen som vet hur stort mörkertalet är när det kommer till felaktiga utbetalningar av underhållsstöd och bostadsbidrag.

Flera faktorer avgör bidragstorleken

Det är flera faktorer som avgör vad man kan få i underhållsstöd. Bland annat hur många barn man har, vad de har för behov samt hur dyrt och stort man bor.

– Om du bara har en inkomst och barn att försörja så är din förmåga att klara av hyran exempelvis mindre många gånger. Då kan du ha rätt till både bostadsbidrag och underhållsstöd.

”Systemet öppnar för fusk”

2020 var ett rekordår när det kommer till både antalet upptäckta fusk och hur många miljoner som Försäkringskassan kräver tillbaka. Om fusk har blivit vanligare vet man inte.

Sedan 2016 har Försäkringskassan upptäckt att allt fler miljoner betalas ut felaktigt i bostadsbidrag. Foto: SVT grafik
Det har skett en tredubbling i kravet på återbetalningar av underhållsstöd i Sverige. Foto: SVT grafik

Statistiken gäller hela Sverige. 2020 var första året man började mäta regionalt.

– I grund och botten är de här systemen uppbyggda så att det ska vara lätt att få hjälp när man hamnar i olika situationer i livet. Med ett så fint system vi har öppnar det för att man kan fuska sig till bidrag, säger Peter Fausö på Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.