Foto: scanpix

Fel om tiggarligor i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Flera skånska kommuner uppgav att det förekommer organiserat tiggeri på deras gator. Nu backar de helt från uppgifterna. Det finns inga tiggarligor säger de nu.

Till en rapport om utsatta EU-medborgare i Sverige fick samtliga landets kommuner besvara på en enkät om bland annat tiggare från andra EU-länder.

Flera skånska kommuner uppgav då att de har kommit i kontakt med tiggare som kan ha utnyttjats för tiggeri.

När Sydsvenskan ber att få ta del av underlaget tar flera av kommunerna tillbaka uppgifterna och säger att de har rapporterat in fel.

Hässleholm och Kristianstad menar att de misstolkat frågan.  I Lund, där kommunen uppgett att upp till 25 tiggare arbetat för andra, backar socialförvaltningen helt.

– Det måste ha blivit fel i enkäten. Vi vill inte stå för uppgiften, och vi har nu kollat igen med diakonin som har främsta kontakten med tiggarna. Vi har inte stött på organiserat tiggeri, säger Marie Olsson, tf verksamhetschef på socialförvaltningen till tidningen.

Kristianstads kommun förklarar felrapporteringen så här:

– Den som besvarat enkäten har nog läst frågan som hur många tiggare vi har. En felläsning, helt enkelt. Vi kan inte säga att vi har sett organiserat tiggeri här, säger Pål Sander,tf förvaltningschefen på arbete- och välfärdsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggardebatten

Mer i ämnet