Fyra återvinningsstationer i Malmöområdet har stängts på grund av nedskräpning. I dag, fredag, stängs den femte – i Oxie. Foto: Ekdahl Miljö/SVT

Återvinningsstationer i Malmö stängs på grund av nedskräpning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra återvinningsstationer i Malmö har stängts det senaste året på grund av nedskräpning. I dag, fredag, stänger en femte – i Oxie.

– Vi får lägga en timme om dagen på att städa efter människor som inte slänger saker på rätt ställe. Det går inte i längden, säger Peter Kristiansson på Ekdahl Miljö, ett av de företag som driver stationen.

Problemet med nedskräpning har ökat på senare år, konstaterar Magnus Sandström, regionschef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

– Jag vet inte vad det beror på. Det är inte bara på återvinningsstationenerna det skräpas ner. Det slängs skrot längs vägarna och överallt.

Snart stängs den femte

Det senaste året har fyra återvinningsstationer stängts i Malmötrakten. Nu står den på Oxie kyrkoväg på tur.

– Det är för sorgligt. Men jag kan gott förstå att de inte vill ha den, säger Waltraud Olsen.

Hon besöker ofta återvinningsstationen i Oxie och har noterat att skräps slängs på fel ställe.

– De tittar inte vilken tunna det är. De ställer till och med soffor här.

”Alla förlorar på skräpet”

På Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som är en paraplyorganisation för återvinningsföretag, ser man bara förlorare på nedskräpningen.

– Det drabbar oss som har ett ansvar att återvinna en viss procent. Det drabbar allmänheten och de som vill göra rätt för sig, säger Magnus Sandström.

– När en station stängs får man mycket längre att åka. Risken finn att skräpet i stället hamnar i hushållsoporna.

Hade kameraövervakning varit en lösning?

– Kameror hade varit jättebra om vi fått tillstånd för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.